Късмет: Да откриеш 116 млн. долара в стар портфейл 21.03 | 16:59

Крупната сумата от 200 хиляди биткойна се съхранявала в стар дигитален портфейл на MTGox

От iNews.bg

На цяло съкровище са се натъкнали служители в банкрутиралата компания за търговия на биткойни (bitcoins) MTGox. Общо 200 хиляди от изгубените електронни пари бяха намерени в стар дигитален портфейл от 2011 година. Днес сумата се равнява на около 116 милиона долара, пише BBC.

Откритието намалява загубата на от фирмата 850 000 на 650 000 биткойна, изчисляват от британската медия.

Припомняме, че MTGox беше най-голямата ексчейндж компания за виртуална валута преди да обяви банкрут през февруари 2014 г., след като се разбра, че стотици хиляди биткойни отмъкнати от хакери.

По време на кражбата 750 хиляди клиентски биткойна и около 100 хиляди, собственост на фирмата, изчезнаха. Сумата се равнява на 7% от всички съществуващи биткойни в света.

Главният изпълнителен директор на MTGox Марк Карпелес обясни, че компанията си е служила със стари модели дигитални портфейли преди, но се е считало, че в тях вече не се съхраняват никакви биткойни. За щастие компанията обаче открила в старо дигитално портмоне, използвано преди юни 2011 г., цяло съкровище от около 200 хиляди бройки от криптовалутата.

В последствие откритите виртуални пари били преместени в офлайн портфейли, за да не станат и те жертва на хакерски атаки.

Водещи

Най-четени