Лондонската полиция с нова технология за следене на телефони 01.11 | 10:37

Полицията ще може да изключи мобилния ви телефон от разстояние, ако реши, че сте терорист, който иска да взриви бомба с него

От Георги Георгиев

Загрижеността на правозащитниците за гражданските свободи в британската столица се увеличи, след като местната полиция разкри, че вече разполага със система за следене и контрол върху мобилните телефони, която се маскира като фалшива телефонна мрежа, съобщава DigitalTrends.com.

Тази технология притежава способността да проследява клетъчните телефони, да събира информация от тях и дори да изключва устройствата от разстояние. Според британският в. Guardian лондонската полиция е закупила системата от базираната в Лийдс технологична компания Datong – създател на системи, които помагат на военни и агенции за сигурност от цял свят да събират информация.

От Datong наскоро демонстрираха своите продукти в Лондон, показвайки как техните устройства могат да улавят SMS съобщения, маскирайки се като фалшива телефонна мрежа.

Приемно-предавателното устройство, което британските сили за сигурност използват, е приблизително с размерите на куфарче и може да бъде поставено в дистанционно управлявано превозно средство. То работи, като излъчва сигнали, които принуждават стотици клетъчни телефони да излъчват всяка минута уникални кодове за идентификация, които позволяват тяхното проследяване.

Системата може да изпраща и сигнал за отказ от услуги, който може да блокира телефоните на терористи, които са решили да взривят бомба чрез телефона си.

За момента градската полиция в Лондон отказва коментар по въпроса как технологията на Datong е била използвана до момента и дали тя ще бъде активирана в случай на голеи протести в британската столица.

Водещи

Най-четени