Любопитно - VLC и за новия Apple TV 15.09 | 13:01

Колко ще бъде обаче орязан?

От Ивайло Коралски

Plex е единствената компания, която смята да пренесе своето медийно приложение на територията на Apple TV. Жан-Батист Кемп обяви, че VLC, изключително популярното медийно приложение на VideoLAN, ще се присъедини към предстоящия да се появи до края на годината сет-топ-бокс на Apple.

Все още е твърде рано да говорим какво точно ще предлага медийната програма, но предвид поддръжката на формати, която има VLC, притежателите на новото Apple TV спонтанно ще могат да гледат и слушат почти всеки видео или аудио формат. Разбира се, най-вероятно Apple ще ограничи някои опции, характерни за PC версията на VLC (например гледане на DVD-та), най-вече защото идеята на технологичния гигант е новото устройство да бъде перфектната стрийминг кутия.

Малката конзола ще се включва към модерен телевизионен приемник през HDMI и ще работи под изцяло нова операционна система, кръстена tvOS. И още, въпросната ще си има свой App Store и достъп до iOS технологии като Metal и CloudKit. Процесорът, който ще я захранва, ще бъде A8 – същият, който стои в основата на iPhone 6.

 

32 гигабайтовата версия на Apple TV ще струва 150 долара, докато 64-битовата – 200 от същата валута. Продажбите на Apple TV ще стартират на териториите на 80 държави през октомври.

Все още не е ясно дали VLC ще се предлага с премиерата на хардуера на Apple.

Водещи

Най-четени