Магнезият става част от автомобилите на бъдещето 29.11 | 16:08

Нова лазерна система ще влага този ценен, но „капризен“ материал в автомобилните конструкции

От Георги Георгиев

Екип от изследователи от техническия университет Суибърн е разработил иновационна система за свързване на магнезиеви елементи в автомобилните конструкции, пише physOrg.

Чрез новата лазерна система се преодоляват редица препятствия пред по-широкото използване на магнезия в автомобилостроенето до този момент.

Магнезият винаги е бил идеалният материал за автомобилната индрустрия – много лек и същевременно здрав.

Неговата податливост на галванична корозия и чупливостта му обаче са основни пречки пред превръщането му в материал на бъдещето за производителите на коли.

С изобретяването на новата лазерна система учените намират решение, което позволява на магнезия да бъде успешно прикрепен към стоманата и алуминия в автомобилните конструкции. В това отношение традиционните методи за обработка на металите се оказали неефективни.

Учените използвали лазер за точково нагряване на магнезия до температура, която прави метала по-ковък и податлив към занитване. Освен че заздравява спойката, лазерът създава стабилно антикорозионно покритие.

Откритието ще има значителна практическа стойност. По-леките каросерии с включен магнезий ще намалят разхода за гориво, което ще доведе до съкращаването на отделяните вредни емисии.

В момента се водят преговори между изследователите и големите автомобилни производителите за практическото прилагане на новата лазерна техника.

Водещи

Най-четени