Мамутите оживяват! 17.01 | 14:15

Японски учени искат до 6 години да клонират праисторическото животно

От Георги Георгиев

Екип от японски изследователи от университета Киото ще се опита да възкреси мамут благодарение на нова технология на извличане на ДНК, пише PhysOrg.

За целта учените ще извлекат запазена генетична информация от замразените клетки от труп на легендарния праисторически вид, съхраняван в руска лаборатория. След това ДНК-то ще бъде вложено в яйцеклетка от слон, чиято генетична информация предварително е била отстранена.

В края на процедурата ембрионът ще бъде поставен в утробата на африканска слоница с надеждата, че тя ще успее да роди бебе-мамутче.

Евентуалният успех на проекта ще отбележи края на дългогодишни изследвания, стартирали през далечната 1997 г. Тогава друг японски екип от учени извлякъл необходимата тъкан от останките, изкопани в много добро състояние от вечно замръзналите почви на Сибирската тундра. Повечето от клетъчните ядра обаче се оказали непоправимо повредени от ледените кристали. Планът за клонирането бил изоставен.

Нова надежда за успех дал експеримент през 2008 г, при който специалисти от университета в Кобе успели да клонират мишка от клетките на мъртво животно, останало дълбоко замразено в продължение на 16 години. Постижението било първото по рода си в света.

Използвайки новата техника, учените разработили метод за извличането на ядра от тъкани, в които има едва 2-3 процента клетки в добро състояние, без да ги разрушат. Ако работата по опита върви добре, мамутчето трябва да се роди до 6 години, прогнозират те.

Водещи

Най-четени