Масачузетският институт разширява онлайн обучението си 19.12 | 12:29

Ще бъдат отворени виртуални лаборатории и ще се издават сертификати онлайн

От Георги Георгиев

Масачузетският технологичен институт (МИТ) разработва нова технология, която да позволи на студентите да посещават онлайн лекции и курсове, на които да общуват с професори и други студенти.

Те ще могат да използват виртуални лаборатории и в резултат на успешно взетите си изпити ще могат онлайн да получават съвсем реални сертификати за завършено обучение, съобщава Reuters.

"Целта ни бе да достигнем всеки, който иска да учи в МИТ, но няма физическата възможност да го направи", е заявил ректорът на МИТ Рафаел Рейф.

Престижният ВУЗ е известен със своята програма OpenCourseWare, която предлага близо 2100 безплатни онлайн курса.

Досега студените обаче работеха сами върху материала в тези курсове, и никога не бяха тествани за добитите знания. След няколко месеца новата система на МИТ ще им позволи да гледат материали на най-известни преподаватели, да създават дискусионни групи със своите студени и дори да правят изследвани онлайн.

Тези от тях, които искат да получат сертификати от онлайн програма, ще трябва да заплащат такса, съобщават властите на университета. Нейният размер все още не е определен. Цената за престоя в университета за една година е 40 732 долара.

Макар че онлайн обучението няма да може да замени опита, придобит в кампуса, онлайн курсовете ще бъдат също толкова сериозни, като тези, провеждани в реалния свят, обясняват създателите на проекта.

От пускането на програмата OpenCourseWare преди десетилетие над 100 милиона души са изучавали най-различни дисциплини – от антропология до изследвания на пола. Сред най-популярните курсове били тези по линейна алгебра и интегрално смятане, споделят от МИТ.

Днес и други престижни американски университети като Станфорд и Йейл също предлагат онлайн програми за обучение, припомня Reuters.

Водещи

Най-четени