Масов бой спря китайска фабрика на Foxconn 24.09 | 11:02

Близо 2000 души са участвали в сбиване, което спря една от производствените мощности в страната

От Георги Георгиев

Foxconn, тайванският производител на iPhone на Apple, е преустановил производството на една от фабриките си в Китай след масово сбиване на работниците, в което са участвали близо 2 хиляди души, съобщава AP.

Сблъсъците, причините за които в момента се разследват, са се разгорели в събота през нощта на територията на общежития в близост до фабриката на Foxconn, разположена до северния китайски град Тайюен.

По информация на китайската полиция близо 5 000 полицаи са били разположени на мястото на инцидента. Те успели да овладеят ситуацията след четиричасови усилия. Вследствие на сблъсъка 40 души били хоспитализирани, а няколко са били арестувани, съобщават от тайванската компания.

За момента изглежда, че насилието не е свързано с трудовия процес във фабриката, казват представители на полицията и на Foxconn. В коментари, публикувани в интернет, се казва, че вълненията вероятно са избухнали, след като служител на охраната е ударил работник.

В резултат на инцидента от Foxconn съобщиха, че производството във фабриката е преустановено до вторник. Представители на компанията отказаха да коментират дали в нея са се произвеждали елементи за новия iPhone 5.

В засегнатата от бунтовете фабрика работят 79 хиляди души, като общият брой на заетите в производствените мощности на Foxconn са близо 1,2 млн. китайци.

Водещи

Най-четени