Мини камера за фотографска памет 01.11 | 07:06

Камерата Memoto заснема и предава всичко, което виждаме на всеки 30 секунди

От Кремена Бедерева

Мини камерата Memoto e решението за всички, които винаги са искали да притежават феноменалната фотографска памет или просто да могат да върнат буквално лентата назад и да видят как е преминал денят им в снимки.

Апаратчето, което до някъде наподобява по функции Google glasses, e с големината на кутийка за ментови бонбонки, която може лесно да се прикачи към всяка част от облеклото, съобщават от Mashable. В това миниатюрно пространство е поставена камера, която автоматично прави по една снимка на всеки 30 секунди до момента, в който не попадне в пълен мрак.

Данните от снимките се качват автоматично на специален сайт или мобилно приложение. Към тях се добавят и метаданни за GPS локацията и времето, когато е направена съответната снимка.

Отделно сайтът е оборудван със софтуер, който може да подреди в каталог потенциално най-интересните моменти от деня, с което значително облекчава сортирането на снимките.

Memoto не е първият проект от този род. Looxcie е друга мини камера, която също документира всеки един момент от живота благодарение на непрекъснато правене на снимки. Тя дори може да записва HD видео и да го предава на живо.

Записването на ставащото наоколо с миникамери има и своята етична страна. Много хората, които застават пред обектива на подобни устройства, често не осъзнават, че са снимани поради малките размери на устройството. Отделно е ясно, че определени моменти са прекалено деликатни, за да бъдат заснемани и много от хората не биха желали да застават пред камера точно в този момент.

Изглежда обаче, че идеята за подобна камера е толкова привлекателна, че до момента създателите на проекта Memoto са събрали близо пет пъти повече средства в Kickstarter от първоначално обявените за стартиране на проекта.

Водещи

Най-четени