Мини настолно PC пести енергия и място 11.11 | 17:11

Xi3 Modular Computer спечели приза ха хардуерна иновация на CES 2011

От Георги Георгиев

Новият настолен компютър компанията Xi3 Corporation бе отличен в категорията „ компютърен хардуер“ на тазгодишните Награди за иновации CES 2011.

Устройството е с формата на куб с дължина на страната по-малка от 10 см и се захранва от двуядрен процесор по избор на клиента.

Архитектура на мини компютъра също е нестандартна. За разлика от конвенционалните системи, тук дънната платка е разделена на три отделни части. Една от частите поема RAM паметта, а другите две поддържат портовете и всички функционални връзки в системата.

Платките са разположени в здрав алуминиев куб, притежаващ достатъчна вместимост за различните приложения. В допълнение, алуминият е много добър проводник на топлина, което спомага за ефективното охлаждане на системата.

За да функционира, мини компютърът се нуждае от по-малко от 20 вата електроенергия.

Създателите на машината отхвърлят досегашната масова практика PC-тата да се подменят на всеки няколко години. Вместо това, те залагат на стратегията на непрекъснатия ъпгрейд посредством възможността за подмята на всяка от частите. Така един и същи компютър ще може да се ползва по-дълго.

Цената на Xi3 Modular Computer е под хиляда долара. Масовото му производство е предвидено да започне в началото на следващата година.

Водещи

Най-четени