Мисии до Марс се подготвят и осъществяват от 50 години 12.10 | 14:51

Липсва яснота обаче кога ще могат да бъдат изпратени такива с човешко участие

От Ивайло Коралски

В рамките на последната една година Марс се превърна в дестинация, която звучи по-скоро като екзотична екскурзия, отколкото неосъществим блян. Поне в публичното пространство. 

Истината обаче е съвсем друга и мисия до червената планета ще коства на човечеството много повече от няколко бутилки минерала вода. Да не говорим, че процесът по регенериране на водата е ужасно софистициран.

Разбира се, трябва да отбележим последното разкритие на учените, от което научихме, че водата в течно състояние е много по-често срещано явление на Марс, отколкото човечеството е предполагало. 

Получаването на подобни данни, довели до надяваме се съдбовно за човешкия род разкритие, не е процес, който се осъществява за една нощ. В случая говорим за неуморен труд в продължение на 50 години, изразяващ се в константни мисии от Земята до Марс. Като голяма част от тях са били неуспешни, научаваме от NASA.

Припомняме, че в края на септември NASA официално обяви наличието на вода върху територията на Червената планета. А това от своя страна означава, че тамошната среда е потенциално стабилна, съответно на нейните територии живи организми могат да живеят и да се развиват.

Само няколко дни по-късно последва обявлението, че водни залежи са налични и на Плутон.

Липсва конкретна яснота след колко време точно ще можем да изпратим мисия към Марс, съставена от човешки индивиди, но няма никакво съмнение, че ставаме все по-добри в изучаването на Червената планета и в частност нашата Слънчева система.

Най-четени