Мобилните телефони стават все по-малко токсични 04.10 | 10:43

Производителите намаляват вредните химикали в производството

От Диана Цветкова

Производителите на мобилни телефони използват все по-малко токсични вещества в продуктите си, в отговор на растящия натиск на потребители и регулатори, показва американско изследане.

Проучването на базирания в Мичиган институт по екология обхваща 36 различни модела, излезли на пазара в последните пет години. Motorola Citrus, Apple iPhone 4S and LG Remarq са посочени като най-малко токсичните мобилни телефони.

Все още "горещият" iPhone 5 държи петата позиция. Неговият конкурент Samsung Galaxy S III е на девето място, а iPhone 2G, който се появи през 2007 г. е посочен като апаратът с най-много токсични вещества, вложени в производството му.

"Мобилните телефони са пълни с различни опасни вещества, но с годините стават все по-изчистени", отбелязва Джеф Герхард, директор проучвания в института, цитиран от News 24.

От центъра посочват в изявление, че "всеки телефон, използван за целите на изследването, съдържа поне един от следните опасни елементи: олово, бром, хлор, живак и кадмий".

Подобни вредни вещества могат да бъдат замърсители на всеки етап от жизнения цикъл на продукта – от момента, в който биват извличани, през етапа на сглобяване на телефона, до момента, в който той бива изхвърлен, посочват от института по екология.

"Предпочитанията на потребителите да купуват повече щадящи здравето продукти кара компаниите да проектират и произвеждат такива продукти" коментира Герхард, който отбелязва и затягането на контрола по отношение на опасните материали в Европа и Азия.

Институтът по екология, който е публикувал изследването в сайта HealthyStuff, досега е проучвал за наличие на токсични вещества автомобили, детски столчета за коли, бижута и дори градинарски маркучи.



Най-четени