Може ли смартфонът да спасява животи 21.02 | 07:54

Любопитни приложения, помагащи в кризисни ситуации

От Диана Цветкова

Представете си да извадите смартфона от чантата си и... да си направите електрокардиограма, или да окажете първа помощ на пострадал човек, да се информирате за бедствия в района, в който живеете, за пожарите около дома ви...

Приложенията, създадени да помагат на човек в критични ситуации, нарастват стремглаво. Разработчиците им пък правят всичко възможно в съзнанието ни да светне червената лампа с призиви като: "Не оставяйте безопасността си на случайността!" и уверенията, че за разлика от развлекателните приложения, точно тяхното е задължително.

Явно е, че става дума за индустрия за милиони. В някои случаи обаче тя може да бъде полезна. Неслучайно дори правителствата на някои по-напреднали държави се включват в разработването на подобни "спешни" приложения. Ето и част от тези софтуерни разработки, които претендират да спасяват животи.

DisasterWatch

Приложението е инициатива на австралийското правителство. Идеята му е жителите на страната, в която често бушуват горски пожари, а и наводненията не са изключение, да могат да получават информация за бедствията чрез смартфоните си. DisasterWatch не разпространява предупреждения за извънредни ситуации, но осигурява най-новата информация за спешните случаи и бедствията на територията на Австралия. Идеята на властите е да се намалят ненужните обаждания, които хората правят на спешните телефони, когато искат да разберат подробности за дадено бедствие. DisasterWatch е безплатно и може да бъде свалено от Android Market и от iTunes. От декември 2011 г. до сега това са сторили над 10 000 души.

Fires Near Me

Подобно приложение, но строго "таргетирано" към пожарната обстановка, е Fires Near Me. Безплатното Android приложение е пилотна разработка на противопожарната служба на Нов Южен Уелс. То дава информация за горските пожари на територията на австралийския щат, както и за някои моментни ограничения, например за палене на огън на открито. Приложението е достъпно за телефоните под iOS и Android.

Rescue

За разлика от горепосочените приложения, които дават информация за локални бедствия, Rescue претендира, че ако "закъсате", ще ви свърже със спешния номер 112 (за Европа) и 911 (САЩ), стига, естествено, да не се намирате в Зимбабве. Срещу 4,99 щатски долара (колкото струва в App Store) всеки може да се сдобие със софтуера, който е полезен при природни бедствия, инциденти и спешни случаи. Сред функциите на приложението са изпращане на 4 SMS-а или имейли до предварително зададени номера от контакт листата, автоматично свързване със спешен номер 60 секунди след задействането на приложението, GPS локатор, който дава данни за местоположението на телефона. Засега Rescue app е достъпно за телефоните с операционна система iOS.

Smartheart или електрокардиограма у дома

Smartheart не е стандартно приложение за телефон, доколкото към него върви и устройство, което се прикрепя към гръдния кош. От компанията производител уверяват, че за 30 секунди ще разполагате с пълна електрокардиограма. След като измери сърдечния ритъм, устройството се свързва посредством Bluetooth със смартфона ви, където може да видите резултатите и евентуално да ги изпратите на личния лекар по имейл. Приложението все още не е официално представено и цената му не е ясна. Ние пък се надяваме то да не попада в ръцете на хипохондрици, които час по час да бомбардират докторите си с електрокардиограми по имейл.

First Aid

Безплатно приложение, което дава съвети и инструкции как да окажем първа помощ при спешна ситуация. First Aid покрива богата гама от състояния  – от порезни рани, през счупвания, до сърдечен удар и отравяне. Приложението, което е за телефоните, работещи с Android, е базирано на снимков и видео материал и на кратки текстови инструкции, които показват стъпка по стъпка как да се действа в кризисната ситуация.

Pet First Aid

И накрая, ако сте овладели до съвършенство оказването на първа помощ, благодарение на смартфона си може да се научите как да помогнете и на домашния си любимец. И това приложение показва стъпка по стъпка как да овладеете положението, докато успеете да заведете питомеца си до ветеринарния лекар. Налично е в Android Market.

Водещи

Най-четени