Мозъкът ни се адаптира към компютрите 18.07 | 08:10

Ние все по-малко помним самата информация, но помним откъде сме я взели

От Елена Коцева

Едва ли в момента някой може действително да си представи своя живот без компютър и интернет – съвременните технологии станаха неотменна част от нашето ежедневие. Те са нужни на човека както в работата му, така и за почивката и забавлението ни.

Използването на всевъзможни джаджи обаче започва да оказва влияние на работата на нашия мозък и по-точно върху процеса на запомняне на информацията. Това е извод, направен от учени от Колумбийския университет в статия, озаглавена "Ефектът "Google”.

В експериментите на програмата "Ефектът "Google” са взели участие стотици души. От тях се е искало да запомнят различна информация. А резултатите от изследването показват, че ако субектът знае предварително, че дадени данни са на електронен носител на една ръка разстояние, той ги запомня по-трудно и по-лошо в сравнение с друг, който знае че данните вече са изтрити.

Изследването на американските учени също показва, че при нужда да се отговори на сложен въпрос, някои от участниците веднага се обръщат към компютъра си и дори и не помислят да разчитат на собствената си памет.

"Резултатите от много експерименти показаха, че на човек му е много по-сложно да запомни една или друга информация, ако знае, че при нужда той може отново да я намери”, обяснява психологът Бетси Спароу.

Това според нея обаче не означава, че Google или други търсачки мамят съвременното общество. "Напротив, ние все още помним много неща, включително и такива, които би било по-трудно да намерите в интернет", допълва Спароу.

Съвременният човек естествено не е празноглаво създание, лишено от спомени. Но с течение на времето ние все по-добре помним само как да получим информация, а не самата информация. Хората вече не се опират само на своята памет, гледайки към компютъра и интернет. Машините и технологиите обаче все още не са се превърнали в равностойна алтернатива.

Още един експеримент показва подобни тенденции: повечето от участниците не са запомнили абстрактните данни, които са им дадени като задача, но са запомнили папката в компютъра, където те са били запазени.
"Този тип памет се нарича транзактивна памет", допълва Спароу. Ние не помним самата информация, но помним откъде сме я взели.

В този смисъл по мнението на учените, компютрите и интернет започват да се разглеждат от човека като своеобразна външна (допълнителна) памет. Добре или зле е това – времето ще покаже, но на този етап може да се признае: нашият мозък се адаптира към съвременните технологии.

Водещи

Най-четени