Мощен суперкомпютър симулира еволюцията на Вселената 15.12 | 11:06

Tachyon II анализирал около 374 милиарда частици

От Кремена Бедерева

Изследователи от Института за напреднали изследвания в Сеул използвали антигравитационен II суперкомпютър  (Tachyon II) за задачата. Той имал 157 392 GB дисково пространство и над 26 232 процесорни ядра, но все пак са му били необходими 20 дни, за да изпълни задачата, съобщава в. Daily Mail.

Най-големият по рода си симулатор на Вселената е бил управляван от 26-тия най-мощен компютър в света.

В крайна сметка са били анализирани около 374 милиарда частици, което се равнява на площ около две трети от размера на Вселената. За сравнение, през 2005 г. бяха анализирани близо 10 милиарда частици.

Целта на изследването Horizon Run 3 била да се види еволюцията на Вселената. Чрез изучаването на виртуална версия, астрономите са по-способни да предскажат как Вселената ще се промени с течение на времето.

Те също така ще могат да се запознаят в детайли със структурите на Вселената, които са прекалено стари и далечни, за да се видят с телескопи и материята, която съществува само на теория, като например, акустичните трептения. Това са огромни струпвания на "замразена тъмна" енергия, останала от раждането на Вселената.

Астрономът д-р Хедър Купър вярва, че проектът е изключително полезен. "Това е умопомрачителен, амбициозен проект. Той ще хвърли светлина върху миналото и бъдещето на нашата Вселена - и ще ни даде прозрения за мистериозната тъмна материя", обяснява още специалистът.

На практика на суперкомпютъра са му трябвали 20 дни, за да симулира еволюцията на Вселената – от раждането до наши дни.

Водещи

Най-четени