НАСА одобри полет на частен товарен кораб до МКС 10.12 | 17:08

"Дракон" ще полети на 7 февруари следващата година

От Андриян Георгиев

Американската космическа агенция НАСА даде зелена светлина на частна компания да изпрати товарен космически кораб до Международната космическа станция (МКС), предадоха световните агенции.

Компанията е базираната в Калифорния SpaceX на съоснователя на сайта за електронна търговия PayPal Елън Мъск.

Товарният космически кораб "Дракон" ще полети на 7 февруари към МКС. Той ще бъде изстрелян от космодрума Кейп Канаверал в щата Флорида с ракета "Фалкон 9". Това ще е вторият подобен полет за тандема "Дракон" и "Фалкон 9". Точно преди година двойката извърши орбитален полет и после се прибра успешно на Земята - първо подобно постижение за частна компания.

След пенсионирането на совалките НАСА разчита на партньорите си в МКС, за да доставят товари и екипаж за станцията, допълва БТА.

За да насърчи търговските товарни полети, НАСА нае компанията SpaceX и още една компания, базираната във Вирджиния Orbital Sciences Corporation, да разработят кораб, който да стигне до МКС. Втората компания също планира да изпита кораба си идната година. Двете компании имат договор с НАСА на стойност съответно от 1,6 млрд. и от 1,9 млрд. долара. Благодарение на тях НАСА се надява, че МКС ще продължи да работи до 2020 г.

Отделно НАСА работи с 4 компании и за създаването на кораб, който да откарва екипажи до МКС. Компаниите са SpaceX, Boeing, Sierra Nevada Corporation и Blue Origin, припомня Reuters.

Сега доставките до МКС се извършват с европейски, японски и руски кораби.

След като се отправи към МКС, "Дракон" ще спре на разстояние от нея, за да изпита оборудването на борда си и най-вече датчиците. Когато се насочи към МКС, той ще бъде уловен от роботизираната ръка на станцията, която ще му помогне да се скачи с модула "Хармония", гледащ към Земята. След като се разкачи от МКС, "Дракон"-ът ще се завърне на Земята и ще се гмурне в Тихия океан.

Нито един от другите товарни кораби досега не се е връщал "читав" на Земята. Всичките са изгаряли при навлизането си в атмосферата. Ако нещо се обърка с експеримента, "Дракон" ще опита отново скачване. От съображения за сигурност той няма да превозва ценен товар по време на експерименталния си полет.

Водещи

Най-четени