НКЖИ се включва в европейски проект срещу компютърни атаки 11.05 | 11:35

Системата ще реши проблемите с киберсигурността на национално ниво

От Кристиан Костурков

Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) се включва в европейски мегапроект за компютърна сигурност. Става въпрос за инициативата на ЕК за създаване на "Съвременен център за киберзащита" (Advanced Cyber - Defense Center), която цели намаляване на рисковете от атаки към значими компютърни системи и е в процес на реализация от февруари 2013 г. НКЖИ се присъединява към инициативата като заинтересована компания и по покана на единствения към момента представител на страната ни в проекта - "Български пощи".

В ерата на новите технологии, един от приоритетите на НКЖИ, като управител на стратегическа за страната ни инфраструктура, е използването на всички възможни средства за защита на компютърната си мрежа от кибератаки. С осъществяването на този проект и участието на компанията в него, ще могат да бъдат залавяни и блокирани различни дейности, отнасящи се до разпространение на злонамерен софтуер, изпращане на нежелана поща, атаки срещу уеб сайтове и др., обясняват от НКЖИ. Реализацията на стратегията в мрежата на "Български пощи" и заинтересованите страни ще бъде основа за решаване на проблема с киберсигурността на национално ниво.

Проектът е на обща стойност над 15.5 млн. евро и реализацията му е поверена на консурциум от 28 компании от 14 страни, сред които и "Български пощи". Целта му е разработка и внедряване на иновативни компютърни системи за борба с паразитен софтуер от типа BOTNET, който прониква в големи мрежи и достига съдържанието на компютрите без знанието на неговия собственик.

Най-четени