Над 56 хил. лв. санкция за Blizoo за нелоялно привличане на клиенти 01.03 | 15:23

Основният проблем за КЗК е предлагането на ваучер на определена парична стойност

От Нели Минчева

Имуществена санкция в размер на 56 288 лв. е наложена на телекомуникационния доставчик "Близу Медиа енд Броудбенд" ЕАД заради нелоялно привличане на клиенти, съобщава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Регулаторният орган е установил, че фирмата е рекламирала и предлагала различни коледни бонуси към свои промоционални пакети - безплатни минути за национални разговори, HD телевизионни програми за първите шест месеца от договора и еднократно ваучер на определена парична стойност.

Бонусите безплатни минути за национални разговори и HD програми за първите 6 месеца от договора не предоставят на потребителите отделни или различни услуги от предлаганите в промоционалните пакети, поради което КЗК счита, че не следва да се разглеждат като безвъзмездна добавка, а като редуциране на общата стойност на услугата.

Комисията е съсредоточила своя анализ върху коледния бонус - ваучер на определена парична стойност. Бонусът - ваучер е безплатен и се получава еднократно към всеки нов договор, сключен за някои от пакетите Blizoo (търговската марка, с която оперира компанията).

Стойността на ваучера е от 30 до 75 лв. и се получава предварително в момента на сключването на договора, когато клиентът заплаща абонаментна такса от 25 до 50 лв. за първия месец. Той може да бъде използван само до 15.02.2011 г. По този начин така рекламираният и даван бонус е в състояние да повлияе на икономическото поведение на потребителя и да пренасочи търсенето именно към услугите на ответното дружество.

КЗК определя този атрактивен начин за промотиране на новите услуги под марката Blizoo в периода на коледните празници като "нелоялно привличане на клиенти”.

Според комисията това е непазарен стимул, който изкривява и пренасочва потребителското търсене. "По този начин се цели привличане на клиенти чрез забранени от закона средства", се казва в аргументацията за решението.

Водещи

Най-четени