Най-бързият асансьор в света 08.02 | 08:08

Mitsubishi представи асансьор, който ще вози пътници със 60 км/ч

От Георги Георгиев

Когато става дума за асансьори, определенo идва в момент, в който повечето от нас (които не сме тренирани за пилоти на изтребители и космонавти) ще си кажат "това вече е прекалено бързо".

Подобни коментари обаче изглежда са приети като предизвикателство от инженерите на японската корпорация Mitsubishi. Те са създали създали най-бързия асансьор в света, съобщава DigitalTrends.com.

Проектиран, за да бъде използван в 632-метровата кула в Шанхай, асансьорът ще развива скорост от един километър в минута (60 километра в час или 16.6 метра в секунда). За сравнение максималната допустима скорост на влаковете в софийското метро е 90 км/ч.

"В отговор на все по-високото строителство в гъстонаселените райони на страната, ролята на асансьорите ще става все по-важна", коментират от Mitsubishi.

Инженерите на компанията уверяват, че асансьорът им е снабден с модерни системи, които позволяват максимално плавно ускорение и ниво на безопасност при тези скорости. Ефектът е постигнат благодарение на аеродинамичната форма на кабината, която е и максимално звукоизолирана.

От Mitsubishi дори са помислили за хората, които се притесняват за разликите в атмосферното налягане на между първия и последния етаж. Специална въздушна система ще осигурява осигурява плавното преминаване между различните надморски височини. Така дискомфортът за ушите на пътниците ще бъде сведен до минимум.

По план кулата в Шанхай трябва да бъде завършена през 2014 г. Тя ще разполага с 128 етажа, които ще бъдат обслужвани от общо 106 асансьора на Mitsubishi.

Водещи

Най-четени