Най-после! Internet Explorer отива в историята 20.05 | 20:01

Това ще стане през следващата година, докато Майкрософт се подготвя да се състезава с лидера на пазара Chrome със своя лъскав браузър Edge

От iNews

Microsoft ще "пенсионира" вездесъщия някога браузър Internet Explorer следващата година, докато се подготвя да се състезава с лидера на пазара Chrome със своя лъскав браузър Edge.

Стартирал през 1995 г., Internet Explorer се превърна в доминиращ браузър за повече от десетилетие, тъй като вървеше в комплект с операционната система Windows на Microsoft.

Браузърът обаче започна да отстъпва на Chrome на Google в края на 2000-те години и се превърна в обект на безброй интернет мемета - заради своята мудност в сравнение с конкурентите си.

За да се конкурира по-добре, Microsoft пусна браузъра Edge през 2015 г., който работи със същата технология като браузъра на Google, пише Оффнюз.

Към април 2021 г. Chrome има 65% дял от глобалния пазар на браузъри, следван от Safari на Apple с 18% дял, според компанията за уеб анализи Statcounter. Microsoft Edge има дял от 3%, докато Internet Explorer има миниатюрен дял от пазара, въпреки че някога доминираше.

"Приложението за настолни компютри Internet Explorer 11 ще бъде изтеглено и ще излезе от поддръжка на 15 юни 2022 г. за определени версии на Windows 10", се казва в публикацията на Microsoft.

Браузърът беше в основата на антитръстовото дело срещу Microsoft преди повече от две десетилетия, като американски съдия реши, че софтуерният титан е нарушил закона, след като обедини Internet Explorer и операционната система Windows.

Водещи

Най-четени