Направиха „жива“ клетка от пластмаса 17.01 | 15:05

Учени създадоха изкуствена структура, която изпълнява химичните реакции, характерни за истинските клетки в тялото

От Георги Георгиев

Холандски химици обявиха, че са успели да създадат напълно функционираща изкуствена човешка клетка от пластмаса, пише британският Daily Telegraph. Постижението им е повече от впечатляващо, с оглед на факта, че във вътрешността на всяка от живите клетки на телата ни се извършват невероятно сложни и разнообразни по вид химични реакции.

По думите на учените пластмасовата минилаборатория може да извършва химичните реакции на различни стъпки точно по начина, наблюдаван при живите клетки. Разработката ще помогне да разберем още по-добре как работи човешкото тяло на клетъчно ниво, смятат те.

За да функционира, изкуствената клетка използва и изкуствени клетъчни органели – обвити в мембрана сферични структури, отговорни за различните етапи от химичните реакции, обясняват специалистите от университета Радбоуд в Ниймеген.

Експериментът показал, че процесите в пластмасовата клетка се случвали по подобие на тези в живите клетки – получените в органелите молекули напускали съответния органел и попадали в клетъчната плазма, след което се насочвали към други органели, в който да се извърши следващият етап от химичната реакция.

Днес множество научни екипи от химици работят по създаването на изкуствени клетъчни структури, като за целта те използват различни методи. В случая холандските учените са създали клетките от полимери.

Оттук нататък екипът от Радбоуд ще продължи да работи върху клетки, които могат сами да си осигуряват необходимата им енергия и да контролират нивата на химикали в себе си.

Водещи

Най-четени