Нов телескоп ще изучава тъмната материя в Космоса 13.01 | 09:55

Зад проекта стоят научни институти от цял свят

От Любомир Тасев

Международен експеримент за изучаване на тъмната енергия във Вселената, която кара космическото пространство да се разширява с все по-голямо ускорение, ще започне през 2011 г.

Астрономите ще проведат изследването с помощта на оптически телескоп от ново поколение, съобщава пресслужбата на Националната лаборатория за ускоряване на частици "Ферми" в САЩ, предаде РИА Новости .

В края на тази година на един от телескопите на Панамериканската обсерватория Серо-Тололо в Чили ще бъде монтирана оптическа камера от ново поколение, която ще позволи наблюдения на Космоса във видимия диапазон на електромагнитните вълни с непостижима досега точност.

За целта на експеримента Dark Energy Survey ще обединят усилия повече от 20 научни организации от цял свят.

В момента текат последните изпитания на специално конструираната камера. За пет години работа тя ще позволи да се натрупат изображения с голяма резолюция на около една осма от звездното небе.

Учените се надяват да съберат данни за 300 млн. галактики, 100 хил. галактически струпвания и 4 хил. избухвания на свръхнови звезди.

Тъмна материя е недостъпна за наблюдение със съвременните методи, защото нито излъчва, нито отразява достатъчно електромагнитни вълни. Въпреки че нейният състав остава загадка, тя може да бъде индиректно засечена заради гравитационните си въздействия върху видимата материя.

Водещи

Най-четени