Нова измама набира скорост в нета 26.11 | 16:35

Печелиш скъп лаптоп, плащаш 33 лева за куриерска услуга, а лаптоп в крайна сметка няма

От iNews.bg

Нов тип измама започва да набира скорост в интернет. Десетки потребители вече са "изгорели" с пари. Сумите не са големи, но измамниците определено припечелват добре.

Схемата е свързана с участие в томболи, в които печалбите са скъпи лаптопи или телефони. Победители все пак има, но трявба да платят транспортните разхди, за да получат наградата си. Дори и да го направят обаче, такава в крайна сметка се оказва, че няма.

Десетки потребители спечелиха скъпи лаптопи и телефони от томболи във фейсбук. За да ги получат, трябваше да си платят. Томболите обаче се оказаха лъжа, а наградите останаха мираж.

Две момичета разкриват пред БНТ схемата. Попаднали на една и съща страница във Facebook и се "вързали" на томболата. Уж спечелили скъпи лаптопи MacBook. Nо в съобщението пишело, че наградите им се намират в Англия и за да ги получат, трябва да платят ццената на доставката – 15 паунда или 33.50 лв. Имало и два варианта за плащането – чрез банков превод по сметка във Великобритания или пък с куриерска пратка към българин в Благоевград.

Едно от момичетата опитало да преведе парите в банката. Оказало се обаче, че такава сметка не съществува. Тогава опитала алтернативния вариант. Направила наложен платеж. После обаче го отменила, тъй като се усъмнила, че това е измама. Междувременно е успяла да се свърже и с други хора, които също са потърпевши от измамната схема

Томболата е организирана от страницата "Да се посмеем". Според нея печелившите са петима. След проверка от страна на едно от момичетата обаче победителите се оказват много повече. Участниците се съмняват, че изобщо някой ще получи лаптоп. А паралелно с това администраторите на страницата трият всеки коментар, в който се изразява съмнение за измамна схема.

"Организаторите на томболата" пишат, че наградите са осигурени от английска компания с името "Мобистайлс". Споменатият адрес обаче е в Уелс. В правителствения регистър на Великобритания няма такава компания. Лицето за контакт в Благоевград се казва Виктор Митев. Посочено е и ЕГН. От БНТ са се опитали да се свържат с него, като са звънили на два телефонни номера, предложени от организаторите за връзка. Но никой не отговорил на обажданията.

"Да се посмеем" далеч не е единствената страница с подобни игри. Създателите ѝ признават, че е свързана с поне една друга - "Мачкай За Да Те Уважават". Печеливши от нейна предишна томбола са уведомени по същия начин, но името на фирмата, номерата за връзка и ЕГН-то на Митев са различни.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов съветва хората, дори и да са се хванали първоначално на измамата и да са изпратили пари, да пазят всякакъв тип електронни или хартиени документи, които доказват, че е било извършено определено плащане. За да може на тази база да се иска и обезщетението, когато бъде установен нарушителят. Анонимните в интернет обаче често си остават анонимни. И дори страницата им да бъде премахната, нищо не им пречи да създадат нова.

Водещи

Най-четени