Нова съдебна победа за Ким Дотком 02.06 | 14:50

Върховния съд в Нова Зеландия призна, че са иззели незаконно материали по делото

От Елица Елефтерова

Основателят на сайта Megaupload Ким Дотком е спечелил достъп до доказателства, иззети по време на акцията срещу него и срещу сайта му за съхранение и споделяне на файлове. Решението за предоставяне на достъп е направено от Върховния съд в Нова Зеландия който е признал, че изземането на материалите е било незаконно.

Решението е победа за Дотком, който заяви, че неговата защита е била ощетена, защото полицията е разполагала с доказателства, до които защитата му е нямала достъп. 

Компютри, твърди дискове и документи бяха иззети през януари 2012 г. по време на координираната акция срещу него от американските власти, които го обвиниха в нарушаване на авторското право.

Властите обвиниха Megaupload, че формират огромни печалби от пиратство, като помагат хората да споделят филми и музика нелегално. Акцията, ръководена от ФБР, стана повод за затварянето на сайта. 

Дотком отрече обвиненията и заяви, че Megaupload е създаден за съхранение на данни, като услугата, която той продава не е отговорна за това, което потребителите съхраняват и споделят помежду си.

Дотком води продължителна съдебна битка в Нова Зеландия, където живее, заради акцията, която властите водят срещу него и вече е отбелязал няколко победи. През септември 2012 той си спечели и извинение от министър-председателя на Нова Зеландия над разглеждането на делото.

Водещи

Най-четени