Нова технология за криптиране на данни ще бъде достъпна за всеки 08.09 | 20:57

Учени разработиха поредния начин да се пазим от любопитни очи

От Лазар Тодоров

За първи път разработчици пускат нов хардуер, използван от шпионските агенции, когато искат да запазят в тайна информацията, която изпращат по електронен път. Новото устройство, изградено основно за квантово криптиране, вече е достъпно за всички, а не само за тайните служби и лабораториите, които се занимават с разработки на данни. 

Технологията досега е използвана предимно от физични лаборатории, но сега е достъпна и за широката общественост. Използвайки новия метод, който е разработен от Националната лаборатория в Лос Аламос, тя включва в себе си квантова механика. Устройството генерира случайни числа и създава криптографски ключове толкова бързо и толкова сигурно, че се оказва, че ще революционизира високоскоростната криптография и ще създаде една нова търговска платформа, която да се използва в реално време и защитава при високи скорости на трансфер.

Те използват реални фотони, които със своята мощност генерират непрекъснато кодове. Информацията успява да се декодира чрез използването на специални филтри, приложени към приемника при трансферирането на данни.

По-важното е, че всеки, който се опитва да се намеси в резултат на потока данни, не може да подслушва предаването, защото при всеки опит за наблюдение на квантовата система, тя започва да променя кодовете си непрекъснато, съобщава сайтът Gizmag.com.

"Квантовата система представлява най-добрата надежда за наистина сигурно криптиране на данни, тъй като те се съхранява или предава информация по начини, които са неразривна част от конвенционалните криптографски методи", каза Дънкан Макбранч, главен технологичен директор в лабораторията в Лос Аламос.

Новата система претендира да бъде проста и достатъчно малка, за да се побира в USB устройство. То също ще бъде и изключително евтино за производство, което означава, че технологията може да бъде достъпна за всеки. Предаване на личните данни за сигурност тогава ще станат евтини, широко разпространени.

Водещи

Най-четени