Новите технологии "убиха" смятането на ум 15.01 | 16:26

И речниците, и писането на благодарствени послания

От Кремена Бедерева

Практики като собственоръчно написани благодарствени послания, използване на речници и смятане наум бързо отмират във времето на новите технологии, пише в. Daily Mail, позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

В наши дни хората предпочитат да изпращат SMS-и или имейли, за да засвидетелстват благодарността си. Бързото навлизане на новите технологии във всекидневието не само вещае "гибелта" на традиционния етикет, но и "спъва" човешките умствени способности.

Използването на речници и смятането наум са само пример за обичайни дейности, "узурпирани" от технологиите. Направеното във Великобритания проучване сред 1000 души показва, че според 67% от възрастните практиката хората да се отблагодаряват в писмен вид вече е отмряла.

Благодарение на сайтове като Wikipedia необходимостта да се използват речници намалява според 61% от анкетираните, допълва БТА.

Около 40% от участниците в допитването смятат, че способността да се смята наум е пострадала в резултат на използването за целта на калкулатори, мобилни телефони и компютри. Сателитните навигационни системи се оказват "виновници" за затруднението на много хора да разчитат "добрите стари карти".

Посещенията в библиотеката, игрите на дъски, изпращането на пощенските картички също са сред жертвите на технологичния напредък.

Водещи