Ново приложение опростява работата със суперкомпютрите 14.12 | 07:21

Учените вече няма да пишат отделни програми за всеки анализ върху суперкомпютър

От Георги Георгиев

Ново приложение с отворен код, разработено от специалисти от австралийския Университет "Мърдок", предоставя на изследователите нов революционен метод за достъп и работа със суперкомпютрите, съобщават от учебното заведение.

Приложението Yabi опростява задачите, които учените поставят на суперкомпютъра, посредством създаването на удобна уеб базирана работна среда.

Според проф. Матю Белгард, един от създателите на Yabi, приложението притежава потенциала да промени начина, по който изследователите подхождат към научни проблеми, които по принцип изискват достъп до мощни изчислителни машини и големи бази данни.

"Обикновено докторантите в природните науки трябва да се научат първо как да програмират, след това да инсталират инструментите си за анализ и чак тогава да проведат детайлния анализ на суперкомпютъра", обяснява проф. Белгард.

Ситемата Yabi премахва нуждата от писане на скриптове и инструменти и превръща аналитичните процедури в прости действия с мишката по преместване на различните необходими инструменти в работното поле.

Всеки от тези инструменти може да работи върху суперкомпютри. Така учените вече не трябва да се притесняват за техническите детайли по обработката на данните.

"По този начин те могат да достигнат до множество ресурси през опростен уеб базиран интерфейс", казва Белгард и допълва, че Yabi вече е достъпно за световната научна общност на адрес http://ccg.murdoch.edu.au/yabi.

Водещи

Най-четени