Ново приложение ще предупреждава за земетресениея 16.02 | 14:00

Какво трябва да направите, за да разберете 25 секунди преди настъпването на земетресение. Кое приложение трябва да изтеглите?

От iNews.bg

Няколко секунди могат да означават разликата между живота и смъртта при земетресение. Разбирането за земетресение секунди преди него може да ви даде време да вземете някои животоспасяващи мерки. Приложения уведомяват 25 секунди преди да настъпи земетресение. Имате време да се укриете бързо.

Какво трябва да направите, за да разберете 25 секунди преди настъпването на земетресение. Кое приложение трябва да изтеглите?

Съществуват две приложения, които могат да ни уведомят не повече от 25 секунди преди настъпването на земетресение, а доставчиците на тези предупреждения са Националният институт за изследване и развитие на физиката на Земята (INCDFP) и Google. INCDFP има два специални акаунта за това в Telegram и Twitter. Всеки може да се абонира за тях и да настрои телефона или компютъра си да получава предупреждения в случай на земетресение 25 секунди преди това.

Как работи системата за предупреждение при земетресения?

Начинът, по който работи системата за предупреждение, е много прост. Над сеизмичната зона са разположени сензори, които регистрират първите импулси на земетресението. INCDFP оценява магнитуда на първите 3 импулса, които достигат до най-близките сензори. По това време енергията, разсеяна от земетресението, е малка и не може да причини щети. От първите 3 импулса до появата на опасната вълна, в рамките на 25 секунди, системата може да предупреди населението, пише playtech.ro.

Предупреждения за земетресения за Android

Потребителите на мобилни телефони с Android могат да получат предупреждение за земетресение от още една безплатна услуга - Android Earthquake Alerts. Тази услуга открива земетресения по целия свят и предупреждава потребителите на Android за появата на такова явление в техния район.

Как работи Android Earthquake Alerts?

Това не е отделно приложение, а функционалност, която е част от операционната система Android. Тя използва акселерометрите, с които са снабдени повечето от над 3 млрд. смартфона с Android, използвани в световен мащаб. Телефоните в района, където се случва земетресението, засичат движението на земята, специален алгоритъм оценява магнитуда и местоположението на земетресението, след което системата предупреждава потребителите на Android в засегнатите райони.

Как можете да получавате предупреждения за земетресения?

Всичко, което трябва да направите, за да получите достъп до тази услуга, е да влезете в настройките на телефона си, в раздела "сигурност и спешни случаи". Отидете на "предупреждение за земетресение" и поставете отметка на "получавам предупреждения", информира playtech.ro.

Водещи

Най-четени