Няколко неизвестни факта за Skype 29.08 | 19:28

Skype навършва десет години от създаването си

От Елица Елефтерова

През днешния ден Skype навършва десет години от създаването си. Към момента Skype се радва на над 660 млн. потребители по целия свят, месечно 300 милиона от тях са активни, съобщава в. "Стандарт". След създаването си през август 2003 г. само за три месеца компанията има 1,5 милиона потребители, които продължават да растат лавинообразно през следващите години.

В момента компанията е собственост на Microsoft. Гигантът я купи за 8,5 млрд. долара преди две години. По повод рождения ден германското издание Stern публикува 10 факта за Skype, които са неизвестни за повечето хора.

Първо, идеята за Skype се родила в парк в Копенхаген. През лятото на 2002 г. шведският програмист Никлас Зенстрьом се срещнал в парка с датския си колега Янус Фрийс, когато им хрумнала идеята, разказват двамата по-късно. Няколко месеца по-късно те регистрират домейните skype.com и skype.net. Двамата работят с екип естонци - Ахти Хейнла, Прийт Касесалу и Ян Талин, които разработват софтуера.

Друг интересен факт е, че думата Skype и глаголът за разговор по Skype вече са влезли в речници като този на Кеймбридж, Оксфорд (to skypе) и германския Дуден (skypen).

Освен това Skype говори и на диалект. Софтуерът може да се инсталира на повече от 35 езика. Версията за Windows обаче предлага на потребителите възможността да създадат собствена езикова версия, което означава, че изцяло или частично вече съществува Skype на над 30 диалекта.

Неизвестен факт е, че орангутаните са влюбени в Skype. Някои зоологически градини в САЩ са снабдили орангутаните с таблети iPad. Заедно с различни видео игри на тях има и инсталиран Skype, който орангутаните с удоволствие използват.

Едва ли някой знае и, че Skype не е трябвало да се казва така. Първоначалната идея за името било Skyper – съкращение от Sky peer-to-peer, който показва и начина на функциониране на софтуера. Домейните с това име обаче вече били заети и така буквата R накрая отпаднала.

Друг факт е, че в началото на годината потребителите на Skype изговарят 6 милиарда минути дневно. Според данните на компанията всеки месец услугата се използва от 300 милиона души.

В момента основателите на Skype са се отдали на музика. Фрийс и Зенстрьом се занимават с разработването на онлайн платформите за музика и видео Rdio и Vdio. Зенстрьом притежава и инвестиционната компания Atomico, чрез която участва в над 50 технологични фирми, сред които например производителя на играта Angry Birds.

Малко известен факт е също, че компанията няколко пъти сменя собствениците

През 2005 г. Фрийс и Зенстрьом продават мажоритарния пакет от Skype на Ebay за близо 3 млрд. долара, с който обаче имат трудни отношения, а очакванията за приходи не се оправдават. След поредица смени на върха на компанията двамата основатели я напускат. После Ebay продава фирмата на инвестиционен консорциум, в който двамата имат участие. Две години по-късно Skype отново е на тезгяха и става собственост на Microsoft. Компанията на Бил Гейтс дава най-добрата оферта и отстранява от битката конкуренти като Google, Facebook и Cisco.

Skype изобщо не е пръв в интернет телефонията. Още през 1996 г. американската компания Net2Phone предлага такава услуга, а през 2001 г. се включва и Vonage. Различното при Skype обаче е, че разработва по-добра технология, с която предлага по-добро качество на разговорите и лесно използване на услугата.


Последният неизвестен факт е, че Skype не винаги е бил син. Логото на Skype минава през различни преображения през годините. От различни форми и цветове до днешното S в синьо, въведено през 2008 г.



Водещи

Най-четени