Няма да се отказваме от регистрация на домейн на кирилица 07.11 | 11:50

Кандидатурата ни по кратката процедура за ".бг" беше отхвърлена от ICANN

От Деляна Петкова

България не се е отказала да регистрира домейн на кирилица. Това стана ясно по време на конференцията "Domain.Forum", който се провежда в София.

Страната ни кандидатства по така наречената "кратка процедура" за домейна на кирилица, но искането ни беше отхвърлено от Международната организация за интернет имената и адресите (ICANN). Сега страната ни може да се опита да получи одобрение по дългата процедура.

"Това не означава, че когато дългата процедура стартира, няма да предприемем необходимите стъпки и да се опитаме още веднъж да получим този стринг на кирилица", обясни зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, предаде БТА.

Той обясни, цитиран от пресцентъра на транспортното министерство, че пред страната в момента стои дилема - да имаме домейн на кирилица с друго име или да изчакаме неопределено време приемането на новата процедура, която евентуално би допуснала нашия двубуквен стринг да бъде одобрен.

Според експерти България все пак има шанс да получи одобрение за регистриране на домейна по кратката процедура, тъй като реално тя не е приключила.

Зам.-министър Борисов добави, че се очаква одобрението на пилотен проект по ОПАК за преминаване на интернет протокола от версия 4 към версия 6 в администрацията. Той обясни, че този преход се налага, тъй като адресите в пространството на версия 4 вече се изчерпват, затова с въвеждането на версия 6 този проблем ще се реши.

На въпрос за електронното правителство Борисов отговори, че е погрешно да се смята, че може да се фиксира дата и да се каже, че на нея ще има електронно правителство. Според Валери Борисов в този кратък срок може да бъде постигнато много с добра координация между отделните администрации, която по думите му през последните месеци е много добра.

Водещи