Облачни услуги за бизнеса ще предлага М-Tel 27.06 | 18:04

Първата от тях e „облачна поща“, която ще стане достъпна през тази седмица

От Георги Георгиев

Телекомуникационният оператор M-Tel пуска на пазара нова безплатна облачна услуга M-Tel Business Mail, предназначена за бизнес клиентите на компанията, ползващи фиксиран или мобилен интернет, научи iNews.

Услугата е първата по рода си от облачния пакет M-Tel Business Cloud. Тя ще бъде официално открита във вторник (28 юни). През следващите месеци потребителите ще имат възможността да регистрират служебна електронна поща, базирана на технологията Microsoft Exchange 2010.

Функциите на M-Tel Business Mail ще бъдат организирането на служебните бизнес ангажименти през деня. Услугата може да съгласува работата на отделните електронни пощи на потребителя, да събира съобщенията му в една кутия и подрежда всички важни контакти.

Регистрацията за услугата също е безплатна и не изисква инвестиции в хардуер или софтуер. От M-Tel предполагат, че тя ще се използва най-вече от малките и средни фирми, които трудно биха си позволили сериозни инвестиции в хардуер, софтуер и поддръжка.

От телекома изчисляват, че, ползвайки облачната поща, една средна по размери фирма с 20-30 служители може да спести до около 60-65% в рамките на три години в сравнение с разходите, които би направила за изграждане на необходимата инфраструктура. Освен това "облачните" услуги позволяват на фирмата да потребява толкова от тях, колкото са ѝ необходими за дадения момент.

През септември тази година предстои телекомът да добави към пакета си и услуги за онлайн аудио/видео комуникация, споделяне на файлове в общо дисково пространство, интернет и интранет уеб страници, виртуален факс и др.

По проекта за облачни услуги компанията работи от 2010 година насам. Към момента за частни клиенти M-Tel предлага музикалната услуга M-Tel Music Unlimited, която предлага достъп до 1,5 млн. заглавия на песни, разположени в облака.

Към момента облачен имейл се предлага и от Vivacom с услугата Vivamail, базирана на Microsoft платформата Azure.

Водещи

Най-четени