Остани анонимен! 23.01 | 13:37

Японци разработват очила, които да блокират лицевото разпознаване

От Александър Бакалов

 Всички сме виждали технологиите за лицево разпознаване, интегрирани във Facebook и Google Images, така че няма нищо изненадващо във факта, че силите на реда и магазините все по-често използват подобен род софтуер.

През ноември дори избухна скандал по темата заради така наречените EyeSee манекени, инсталирани в някои магазини, които събират информации за възрастта, пола и расата на клиентите.

За всеки, който би искал да се предпази от скритите и явни камери, използващи подобен софтуер, японските учени от Националния Институт по Информатика в Токио предлагат не особено елегантно, но ефективно решение, както научаваме от BBC.

Става дума за очила, снабдени с инфрачервени лампички, които не пречат на зрението, но създават "шум", който обърква софтуера за лицево разпознаване.

"Нужни са мерки, които да попречат на това нахлуване в личното ни пространство, свързани с тайно заснети фотографии и неволното попадане на нечия чужда снимка" категоричен е професор Исао Ечизен.

Според Ечизен очилата, които ще вървят в комплект с джобно захранване, ще бъдат пуснати на пазара на съвсем разумна цена, но въпреки това има и по-прости алтернативи. Според "хактивистите" от Anonymous най-сигурния начин да измамиш камерите е да наклониш глава под ъгъл от 15 градуса. Това заблуждавало софтуера, че на практика нямаш лице.

Водещи

Най-четени