От Google крадат лични данни и си плащат безропотно глобите 13.03 | 16:50

Гигантът ще плати 7 милиона долара само в САЩ

От Александър Бакалов

От Google се съгласиха да платят 7 милиона долара обезщетение по съдебни искове, повдигнати в 37 американски щата. Технологичният гигант неправомерно е събирал информация от незащитени с парола Wi-Fi мрежи.

Оказва се, че от Google са отмъкнали над 600 гигабайта лични данни, включително и-мейл адреси и пароли, използвайки за целта автомобилите, правещи снимки за услугата Street View.

"От Google се съгласиха да унищожат информацията, която са събрали нелегално и да проведат обучения на служителите си как точно да предпазват клиентите си и личните им данни. Също така от Google ще финансират национална рекламна кампания, която да обучи потребителите как да пазят личните си данни и ще платят обезщетения в рамките на 7 милиона долара" съобщиха от американското Министерство на правосъдието.

Подобни обвинения са застигали Google още в Европа и Австралия през 2010-та. През 2012 година обаче от най-голямата търсачка в мрежата си признаха, че не са изтрили нелегално събраните данни.

Освен това през минлата година от Федералната комисия по комуникациите глобиха Google с 25 000 долара заради отказ за сътрудничество при разследване на начините, по които от технологичния гигант събират информацията си.

Федералната комисия по комуникациите също така съобщи, че събирането на личните данни от Street View автомобилите изобщо не е било случайно, въпреки твърденията на Google.

Водещи

Най-четени