Още една идея за Нощта на музеите 19.05 | 11:03

Изцяло реновираният Национален политехнически музей е подходящо място, на което да заведем децата си

От Георги Георгиев

Ако все още се чудите кой от музеите да посетите тази година, то Националният политехнически музей е един много подходящ избор.

В петък (18 май) музеят официално отвори врати след многомесечен основен ремонт, при който изцяло бяха реновирани всички изложбени помещения, а колекцията от ценни експонати бе обогатена значително.

С други думи тези, които вече са го посещавали, ще останат приятно изненадани от това, което ще видят, а то хич не е малко – все пак за 55-годишната си история, музеят е събрал над 22 хиляди експоната. Част от тях се показват за първи път пред широката публика. Някои от тях със сигурност ще се харесат и на любителите на историята.

Такъв например е изключително прецизно направеният макет на парен локомотив, подарен от производителя на цар Борис III по случай сватбата му с Йоанна Савойска. В колекцията на музея могат да се видят и модели на кораба "Радецки" и на първият български морски съд с парен двигател, предназначен за лично ползване от цар Фердинанд.

За любителите на космическите пътешествия уредниците са подготвили колекция от най-съвременните постижения на българските учени в областта на лиофилизираните храни (с премахнато водно съдържание). Зад витрините на музея са изложени ястия, за които не бихме си представили, че могат да бъдат съхранявани успешно в изсушено състояние – от ягоди и киви до таратор и зеленчуков микс.

Сред експонатите, които биха се харесат не само на децата, но и на възрастните любители на техниката, са тези, които ще можете да се пипнете и изпробвате, без да ви се скарат. Такива са инсталациите, демонстриращи интересни физични феномени, както и експонатите, които показват нагледно принципната работа на различни механизми.

Така от днес (19 май) посетителите на музея ще могат да видят нагледно как работят буталата в четиритактовия и двутактовия двигател, автомобилните предавки, да изпробват макети на инсталации, работещи с водна енергия и др.

Наред с това в различните зали са поставени и екрани, на които се въртят образователни материали, свързани с различни аспекти на технологичното развитие.

Тези, които решат да посетят музея днес, ще могат да разгледат и най-новите постижения на Johnson Controls в областта на автомобилните системи, свързани с отчитането на основните показатели на автомобила върху арматурното табло. Представители на компанията ще изнесат презентации по темата.

Крайната оценка? След ремонта Националният политехнически музей се е превърнал в модерен европейски музей. Витрините му буквално преливат от експонати (над хиляда) от най различни технологични области, които ще задържат вниманието ви, ще провокират любопитството на децата ви и ще ви накарат да се замислите за криволичещите пътища на развитие на съвременната цивилизация.

Националният политехнически музей се намира на адрес ул. Опълченска 66, (срещу магазин Billa и бензиностанция OMV). Работното му време е между 9 и 17 ч. в делнични дни.

В Нощта на музеите работното време на музея ще бъде до 11 ч. вечерта.

Водещи

Най-четени