Още една стъпка пред откриването на извънземен живот 08.10 | 20:13

Откриха течна вода на планетата Проксима Б, пращат робот

От iNews.bg

Откриването на извънземен живот е с една стъпка по-близко, след като учени откриха планета, която е възможно да поддържа извънземен живот. Екип от изследователи към Лабораторията по астрофизика в Марсилия смята, че на планетата Проксима Б, която за първи път беше забелязана през август тази година, може да има океани, като водата е възможно да покрива цялата й повърхност на дълбочина до 200 км, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Според учените наличието на течна вода увеличава шансовете на Проксима Б да съществува извънземен живот. Подобното на Земята небесно тяло обикаля около Проксима Кентавър, която се намира на 4,22 светлинни години от нас.

Планетата се намира в обитаемата зона на своята звезда, което означава, че би могла да поддържа температури, пригодни за живот. Според учени именно Проксима Б би могла да бъде и първата екзопланета, до която човечеството би могло да изпрати робот.

Планетата се намира по-близо до своята звезда, отколкото Земята до Слънцето, но тъй като Проксима Кентавър е звезда-червено джудже, тя е и е значително по-студена.  

Водещи

Най-четени