Падна забраната за използването на мобилен интернет в Северна Корея 22.02 | 17:44

За момента обаче това важи единствено за чужденците

От Александър Бакалов

Най-вероятно знаете, че Северна Корея трудно може да мине за особено свободна държава. Тоталитарната власт там обаче се реши да направи плаха стъпка в посока на нещо, считано за съвсем естествено в останалите краища на света. А именно - да позволи на хората да влизат в интернет през своите мобилни устройства и лаптопи на територията на страната.

За съжаление севернокорейците няма да могат да се възползват от разхлабването на режима, а достъпът до глобалната мрежа ще бъде привилегия единствено на чужденците, съобщават от "International Herald Tribune", цитирани от Econ.bg.

От 1 март тази година Пхенян ще позволи на местния мобилен оператор Koryolink да даде на чуждите граждани, пребиваващи в страната, достъп до 3G мобилен интернет, предаде "Associated Press".

Решението, което бе разгласено в петък, идва само месец, след като изпълнителният директор на Google Ерик Шмид посети страната и призова властите да позволят мобилния достъп до интернет на своите граждани. Тогава той отбеляза колко лесно може да се случи това през 3G мрежата на Koryolink.

"Във все по-свързания съвременен свят тяхното (на Северна Kорея) решение да бъдат изолирани от виртуалния свят ще се отрази и на реалния им живот, на техния икономически растеж и прочее", коментира Ерик Шмид веднага след визитата си.

Досега чужденците, които пътуваха в страната, трябваше да предадат телефоните си на митническите служители.

Водещи

Най-четени