Пазарът на мобилни апликации ще се утрои през 2011 г. 27.01 | 15:08

Над 80% от приложенията ще са безплатни, ще се разчита на реклама чрез тях

От Нели Минчева

Световните продажби на приложения за мобилните телефони ще се утрои през тази година, за да достигне 15,1 млрд. долара. Това прогнозират от анализаторската компания Gartner, откъдето посочват, че за ръста в голяма степен ще спомогне разрастващият се дял на Android на Google.

"Считаме, че App Store на Apple е осъществявал близо девет от десет продажби през 2010 г. и ще остане единственият магазин с масов успех (...) до 2014 г., но във все по-малка степен, защото други платформи ще напредват", коментират от групата.

iNews припомня, че през миналата седмица Apple обяви, че е премината границата от 10 млрд. даунлоуда на апликации от App Store. Основни негови конкуренти са апликациите за Android, както и магазинът GetJar, който продава софтуер за различни марки телефони и който през юни миналата година стигна един милиард тегления.

Много голяма част от сваляните приложения са безплатни и се разчита на приходи, генерирани при последващо използване от потребителя или от реклама и маркетингови кампании посредством съответната апликация.

Според прогнозите на Gartner през тази година общо 81 на сто от свалените апликации ще са безплатни.

Водещи

Най-четени