Папата предизвика фурор в Twitter 05.12 | 10:58

Бенедикт XVI събра половин милион последователи, без да е написал и един tweet

От Георги Георгиев

Макар че не е изпратил до момента и един tweet, папа Бенедикт XVI вече има над половин милион Twitter последователи, включили се към осемте акаунта на различни езици под шапката на @Pontifex. Рекордната бройка е постигната само за един ден след пускането на акаунтите, информира Reuters.

Сред последователите са както обикновени вярващи католици, така и видни лица, като например израелският президент. "Ваше светейшество, добре дошли в Twitter”, написа Шимон Перес, който със своите 89 години е четири години по-възрастен от папата.

В понеделник от Светия престол съобщиха, че Бенедикт XVI ще започне да tweet-ва от 12 декември най-вече по въпроси, свързани с вярата.

Папата има осем свързани в Twitter акаунта. Основният - @Pontifex, е на английски, а другите седем имат добавена наставка от две букви за съответния език. Така например на немски акаунтът е @Pontifex_de, а на арабски @Pontifex_ar.

Във вторник вечерта английската версия е имала най-много последователи – близо 400 хиляди. Не е учудващо, че следваща по популярност е испанската с 93 хил. последователи.

От Ватикана специално уточниха, че главата на Римокатолическата църква няма да става последовател на никого в Twitter, oсвен на себе си, т.е на останалите си акаунти на различни езици.

Първите папски tweet-ове ще бъдат отговори на въпроси, изпратени на хаштага #askpontifex.

От Светия престол оповестиха още, че са погрижили специално акаунтът на папата да не бъде хакнат, както това се случи преди време с официалния уебсайт на Ватикана.

Най-четени