Парите на „Рожен“ няма да стигнат за дълго 06.09 | 16:21

НАО ще получи 150 хиляди лева, но ще се държи дългосрочно решение на проблема

От iNews.bg

Националната астрономическа обсерватория "Рожен” ще получи по съвместен проект с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда финансиране в размер на 150 хиляди лева и това ще я спаси до края на годината, но трябва да се търси дългосрочно решение на тези проблеми. Това каза областният управител на област Смолян Недялко Славов, цитиран от агенция "Фокус".

Славов подчерта обаче, че това е краткосрочното решение и според него за дългосрочното решаване на проблема нещата трябва да се поставят по друг начин. По думите му обсерваторията има сериозни разходи, свързани с опазването и експлоатацията на материално-техническата база и това са разходи, които няма как да не се предвидят.

"Моите опити и усилия ще бъдат насочени към това през следващата година обсерваторията да получи необходимите средства, за да може да поддържа и да обслужва тези разходи, които пък от своя страна ще гарантират нормалното функциониране на този знаков за нашата област обект, който освен това е посещаван и от туристи”, каза Славов и допълни, че има какво да се приложи като мерки за енергийна ефективност и като по-гъвкаво управление на сградния фонд.

Водещи

Най-четени