Пекин скочи в защита на “Великата китайска интернет стена” 23.10 | 09:51

Интернет цензурата в страната се налагалала в синхрон с международни практики

От Георги Георгиев

Китай защити своето право на цензура в интернет в четвъртък (20 октомври), с аргумента, че тя се прилага в защита на потребителите в страната. Изявлението идва в резултат на натиска на САЩ, които поискаха от Пекин обяснение за налаганите ограничения върху щатски интернет компании, информира Reuters.

В отговор на обвиненията на Америка от понеделник (17 октомври), говорителката на китайското външно министерство Цзян Ю каза, че Китай "активно насърчават развитието на интернет мрежата в страната и защитават свободата на словото онлайн”. Днес много от американските компании не могат да предлагат пълния си набор от услуги на територията на страната поради наложената цензура – феномен, който Вашингтон нарича "Великата китайска огнена стена” (Great Firewall of China).

Тази политика на рестрикции Цзян Ю оправда с желанието на Китай да "поддържа добра интернет среда” – тактика, която според Ю е в "синхрон с международно възприети практики”.

Говорителката на китайското Външно заяви, че страната ѝ би желала да работи с други държави за развитието на интернет средата, но "никога няма да приеме практиката за намеса на чужди страни във вътрешната си политика под предлога за интернет свобода”.

Последният спор между двете най-големи световни икономики относно интернет практиките може отново да изведе на преден план този сериозен проблем в американо-китайските отношения. Подобна ескалация имаше миналата година, когато администрацията на президента Обама постави на държавно равнище проблема за атаките и цензурата, на които бе подложена китайската версия на търсачката Google. В следствие на скандала Google се изтегли частично от китайския пазар и загуби голяма част от позициите си там.

В последните месеци Китай налага засилена интернет цензура на своите 450 милиона потребители. Поради опасения в организиране на противодържавна дейност в мрежата, подобни на тези в арабските държави, властите забраниха на гражданите си достъпа до Facebook, Twitter и YouTube, както и до страниците на част от чуждестранните медии.

Освен забранените сайтове Великата китайска интернет стена предизвиква блокиране и бавно зареждане на незабранени сайтове, което допълнително фрустрира интернет потребителите в страната.

Водещи

Най-четени