Пентагона разработва уникален сателит 23.12 | 12:17

Сателитът ще може да предава свръх качествено видео в реално време

От Георги Георгиев

Ако сте параноици на тема шпионаж от небето, то нов проект на научното звено на Пентагона няма да ви помогне да спите по-добре.

Агенцията за научни изследвания в областта на отбраната (DAPRА) разработва космически сателит, който може да следи в реално време какво се случва долу на Земята и да предава картина с високо качество, съобщава PopSci.com.

Днес множество шпионски сателити вече са екипирани с изключително мощни камери, които са насочени към повърхността на Земята. Заснемането и предаването на видео на живо обаче представлява наистина сериозен инженерен проблем.

За разлика от нормалните шпионски сателити, които правят снимки от ниска околоземна орбита, новият сателит на DAPRA трябва да бъде разположен на геосинхронна орбита на височина от 36 хиляди километра. Само тогава сателитът ще може да стои неподвижно спрямо земната повърхност. В противен случай бързото му движение в орбита около Земята му попречило да заснема видео в реално време.

В разработка на новия DARPA си сътрудничи с космическата Ball Aerospace, която е създала концепцията за футуристичната мембранна оптика (membrane optics). Така на теория след като застане неподвижно над главите ни, новия сателит ще разгъне огромни 66-инчови лещи под формата на гъвкава мембрана. С тях той ще може да предава видео в реално време. То ще бъде с достатъчно висока резолюция, за да показва различни наземни обекти като танкове и ракетни установки.

Ако плановете на DAPRA се реализират, то сателитът може да революционизира начина на водена на модерната война, коментират наблюдатели.

Водещи

Най-четени