Пингвин робот се внедри сред императорски пингвини (ВИДЕО) 04.11 | 15:15

Учените искат да наблюдават животните отблизо

От Пламена Вълчева

За човешкото око е ясно, че този "пингвин" всъщност е машина. Пингвинът-робот се е внедрил сред останалите представители на императорските пингвини, за да могат учените да наблюдават животните отблизо. Цялата група пингвини изключително радушно посрещнат новото попълнение и дори се опитват да завържат разговор с него.

Биолози използват лъжливото пингвинче, за да се доближат максимално до колонията да научат възможно най-много за нравите, живота и здравето на пингвините. Новодошлият пингвин успява бързо да привлече вниманието на околните и около него веднага се сбират животни.

Изучаването на императорските пингвини в естествената им среда е сложна задача, защото те са изключително стеснителни. При всяко приближаване от страна на учените, пингвините започват да се паникьосват и това вреди на здравето им.

С помощта на технологичния робот пингвин, учените под ръководството на Ивон льо Мао от Страсбургския университет, ще успеят максимално да се доближат до животните без да ги притесняват. 

Лъжливият пингвин представлява играчка с радиоуправление, поставена на платформа. С машинката учените са се опитали максимално да залъжат пингвините, че това новият представител е досущ като тях. Животните са го приели и веднага са започнали да си общуват с него като със себеподобен.

Водещи

Най-четени