Плевнелиев покани немски специалисти за "София тех парк" 02.07 | 18:18

България иска да се развива в новите технологии, заяви президентът в Германия

От Ралица Стоянова

Президентът Росен Плевнелиев покани специалисти от германския технологичен център "Адлерсхоф" да участват в разработването на концепцията на "София тех парк".

Президентът се срещна със специалистите по време на официалното си посещение в Германия, информира БТА.

Технологичният център "Адлерсхоф" в Берлин е един от най-успешните и мащабни германски проекти за високи технологии. На площ от 4,2 кв. км в него работят 900 фирми и 17 академични института, заети са 15 000 сътрудници и 8500 студенти. Основното ядрото на "Адлерсхоф" е научният и технологичен парк с около 429 фирми и 11 извънуниверситетски изследователски института.

Плевнелиев посочи, че България иска да развива не само традиционните сектори като земеделие, туризъм, машиностроене, а да се позиционира по пътя на идеите, технологиите и иновациите.

Той изтъкна, че "София тех парк" е първата в България иновационна екосистема в подкрепа на предприемачеството и иновациите.

Технологичният парк ще бъде изграден на 4-ти километър в столицата. Паркът ще се реализира на два или три етапа. За първата фаза са отделени 100 млн. лева по Оперативна програма "Конкурентоспособост”.

Предвижда се да се изградят три четири сгради, като основната ще е за офиси на големи компании в IT-сектора. Ще бъдат поканени Google, Microsoft, Sisco и други. Втората сграда ще е музей на науката и технологиите, който ще бъде интерактивен. Ще има и още една сграда, т.нар. инкубатор – място за стартиращи компании, в което те ще имат на разположение различни услуги за започване на бизнеса си.

Вторият етап на технологичния парк ще бъде изграден в новия програмен период 2014 – 2020 г. на програма ОП "Конкурентоспособност”. За тази фаза са заложени 200 млн. лева. Тогава ще се построят центрове за информационно комуникационни технологии.

Очаква се до края на 2015 г. първите компании, лаборатории, интерактивен музей и други да влязат в "София тех парк".

Водещи

Най-четени