Повишават с хлор ефективността на OLED-дисплеите 15.04 | 15:56

Технологията ще масовизира производството на органичните светодиоди

От Георги Георгиев

Хлорът е широко разпространен халогенен газ, който най-често свързваме със санитарната обработка на басейните и водата за пиене. Възможно ли е обаче лист от хлор с дебелина от едва един атом да революционизира производството на плоските дисплеи и светлинните технологии?

В случая с органичните светодиоди (OLED) отговора е по-скоро "да". Изследователи от университета в Торонто са открили прост метод за използването на хлора за драстичното намаляване на сложността на традиционните OLED-устройствата и увеличаване на ефективността им по същото време. Това става чрез поставянето на въпросния слой върху повърхността на сега съществуващите електронни материали като индиево-калаения оксид (ITO).

По този начин учените създали среда, която позволява ефективен пренос на електричество, като по същото време се елиминира нуждата от множество скъпи слоеве, използвани в традиционните OLED-дисплеи.

При процеса на поставяне е приложен и нов тип обработка с UV-светлина, която го прави безопасен за здравето (опасният газ не се отделя в атмосферата ).

Екипът тествал т.нар. Cl-OLED спрямо конвенционалната OLED – технология. Резултатите показали, че ефективността новата технология е повече от двойна при много висока яркост на изображението (с увеличаване на яркостта, ефективността спада).

Така новата опростена технология ще премахне много от бариерите пред масовото производство на плоски екрани и други осветителни панели.

 

Най-четени