Подлагат Google на мащабна проверка 24.06 | 13:56

По неофициална информацията властите в САЩ ще разследват бизнеса с онлайн реклама на компанията

От Ивайло Ачев

Американската федерална търговска комисия (FTC) ще започне официално антитръстово разследване срещу най-голямата интернет компания в света Google, пише авторитетното издание "Уол Стрийт Джърнал".

Според информацията FTC ще изпрати граждански призовки на Google и ще поиска предоставяне на информация в срок от няколко дни относно действията на компанията на пазара. Отделно ще бъдат пратени призовки и до други компании с въпроси за отношенията им с Google. Проверката ще продължи над една година.

От FTC официално отказаха коментар на информацията, съобщава АФП.

През последните няколко години Google, която държи близо 65% от пазара на онлайн търсене в САЩ, беше цел на безброй проверки от FTC и американското министерство на правосъдието. Според статията обаче тази проверка е "най-сериозната в историята" до момента в САЩ, защото ще се проверяват основите на онлайн рекламния бизнес на Google.

През тази година се очаква пазарният дял на Google в САЩ по отношение на онлайн рекламния бизнес да достигне 75,9%, а приходът от това перо за компанията да е 10,92 млрд. долара.

Най-четени