Полетът на Индевър се отлага със седмица и половина 05.04 | 14:26

Руски товарен кораб е причина за забавянето

От Георги Георгиев

НАСА реши да отложи изстрелването на совалката си Индевър с десет дни, съобщиха от космическата агенция.

Промяната в плановете за последния старт на совалката се налагат заради несъответствието с плановете на Русия да изпрати товарен кораб до Международната космическа станция (МКС)

Така вместо на 19 Индевър ще полети за последно на 29 април. Това ще бъде предпоследната мисия на совалка. 30-годишната славна история на совалките ще приключи през това лято с изстрелването на Атлантис.

НАСА обяви решението си в понеделник след като през уикенда проведе разговори с руската космическа агенция и други свои партньори.

Неназованият руски товарен кораб ще полети в края на април. НАСА не иска корабът да се скачи с МКС докато Индевър е още там. Поради тази причина товарният кораб ще пристигне пръв, а изстрелването на совалката ще се забави.

От НАСА съобщават, че от руска страна не са искали да отложат своя полета поради крехките биологични експерименти, които са качени на борда на кораба.

По време на двуседмичната мисия на Индевър шестимата членове на екипажа ще доставят апаратура за физичен експеримент на стойност 2 милиарда долара на борда на МКС, както и жизненоважни резервни части, които ще поддържат станцията през следващото десетилетие.

Индевър е най-новата совалка във флота на САЩ. Тя бе построена за да замени печално известната совалка Чаленджър, която бе разрушена от експлозия по време на изстрелване през 1986 г.

Водещи

Най-четени