Получаваме Firefox версия 40 с нови Windows 10 екстри 12.08 | 13:01

Все още липсва обаче 64-битов вариант

От Ивайло Коралски

Firefox отпразнува значим юбилей с излизането на новата си версия 40. Най-големите промени са подобрената съвместимост с Windows 10. Трябва да отбележим все пак, че и старите версии бяха съвместими с прясната операционна система на Microsoft.

Промените при версия 40 са най-вече естетически – например дизайнът на браузъра е съобразен с този на Windows 10. Също така браузърът вече е много по-лесен да използване посредством реагиращ на допир дисплей.

Бутоните за затваряне (на прозорци) вече са по-големи и лесни да избиране при използване на тъч-скрийн. Също така полето за писне на уеб адреси разполага с по-голям шрифт.

Windows 10 темата от друга страна може да се променя из основи.

Другите нововъведения са фокусирани най-вече върху защитеността на потребителите. Например допълнителна протекция срещу рисковани файлове за сваляне и предупредения за неизползвани разширения (във Firefox 41 те ще бъдат напълно блокирани).

По думите на Mozilla версия 40 предлага по-добра поддържа на видео карти, което би следвало да означава по-гладко сърфиране, анимации и скролинг.

За съжаление новата версия все още се предлага единствено в 32-битов вариант, като все още не се споменава нищо за 64-битов такъв.

Новият ъпдейт ще бъде наличен в следващите няколко дни, така, че проверявайте редовно браузъра си.

Водещи