Пореден финансов удар за Sony 21.10 | 10:11

Японската компания все още ближе рани от миналогодишния хак

От Ивайло Коралски

Почти година след като хакерската група GOP (Guardians of Peace) буквално разпердушини e-mail системата на Sony, последната продължава да усеща ефекта от хака.

Един от най-големите проблеми за японците се състои във взаимоотношенията ѝ с нейните бивши служители. Въпросните съдят компанията за милиони долари, като основната причина, която изтъкват, е неспособността на Sony да предпази личните им данни.

Според съдебно решение с вчерашната дата, споменатите бивши служители и Sony са постигнали споразумение помежду си. Мултимилионната договорка включва 2 милиона долара, които би следвало да възстановят загубите на потърпевшите от хака. Японската компания ще плати и по допълнителни 10 хиляди долара на своите пострадали служители, като общата сума, която ще трябва да изплати електронния гигант, ще достигне 2,5 милиона долара.

Плащанията на японците обаче не свършват дотук – Sony трябва да поеме разноските по делата, включително и на адвокатите на пострадалите. Общата сума ще набъбне до 3 милиона и 490 хиляди долара.

Припомняме, че хакерите успяха да извлекат грандиозно количество имейли на компанията, като най-пострадалото звено беше филмово (Sony Pictures/Columbia). Информацията от кореспонденцията на Sony Pictures с нейните партньори дори днес може да бъде открита онлайн.

Водещи

Най-четени