Предстои усвояването на Луната, Марс и други планети 17.04 | 13:50

Това прогнозира летец космонавтът Александър Александров

От Кремена Бедерева

Държави като България, които не са много богати на полезни изкопаеми, техният път е единствено чрез високите технологии, а високите технологии са чрез Космоса. Ако искаме да бъдем сред водещите страни, трябва да имаме особено внимание към космическите изследвания и космическите технологии, тъй като те ни осигуряват нормално бъдещо съществуване.

Това каза за Агенция "Фокус” Александър Александров, летец космонавт на Република България.

По думите му – сега в човешката дейност няма нещо, което да не е свързано пряко или косвено с космическите изследвания – мобилните телефони, цифровата телевизия, GPS-ите и много други технологии са дошли от космическите изследвания.

"Който владее тези технологии и изследвания, може да дирижира нещата и в бъдеще. На нас там ни е бъдещото развитие и би трябвало да се обърне особено внимание на това. То ще бъде приоритет и на бъдещите поколения, тъй като предстои усвояването на Луната, Марс и други планети”, смята космонавтът.

Според него това е бъдещето, тъй като суровините на нашата планета са изчерпани и рано или късно трябва да се усвоят както Луната, така и другите планети, тъй като там има много големи залежи на всякакви минерали и руди, които биха помогнали за оцеляването на човечеството.

Запитан – какво ще посъветвате децата, които искат да станат космонавти, той посочи: "Преди всичко да учат и да четат много и да спортуват, тъй като освен здрав дух в здраво тяло, трябват и много знания във всички области. Основното е да възпитаваме младежта и подрастващото поколение в някакви идеали и възвишени и високотехнологични познания, които те да се стремят да постигнат за благото на човечеството и нашия народ”.

Водещи

Най-четени