През 2013 г. ще имаме електронни лични карти? 29.11 | 14:20

В първите месеци на 2013 г. България трябвало да има нормативна база и работеща система за електронна идентификация на гражданите

От Андриян Георгиев

В първите месеци на 2013 г. България трябвало да има нормативна база и работеща система за електронна идентификация на гражданите.

Това означава всеки да има електронна лична карта, е казал Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, по време на годишното информационно събитие на екипа, управляващ Оперативна програма "Административен  капацитет" (ОПАК).

Валери Борисов е подчертал, че електронното управление било изведено като приоритет през последните 6 месеца. Преди два месеца правителството създало и Съвет за електронно управление.

Един от проектите на ОПАК е за над 18 млн. лв. и по него щели да бъдат предложени промени в нормативната база, свързана с електронното управление и електронната лична идентификация на българските граждани.

Подготвяли се и 50 електронни услуги за общинската администрация и за осъвременяване на портала на електронното управление на България.

Работело се и по проект за 12 млн. лева за осъвременяване на единната среда за обмен на електронни документи, допълни още зам.-министърът.

Предлага се и въвеждане на SMS известие за извършените услуги през портала за електронно управление, каза Борисов, цитиран от БТА.

Отличници по ОПАК са Народното събрание, Прокуратурата, общините Габрово, Смолян и Баните, както и Националният център за информация и документация и Търговско-промишлената палата-Враца, съобщиха още от управляващия орган.

Водещи

Най-четени