През 2016 година ще получим грандиозен Bluetooth ъпдейт 12.11 | 19:33

Очакват ни значителни подобрения на скоростта и обхвата

От Ивайло Коралски

Почти не съществува модерен човек, който днешно време да не се възползва от Bluetooth свързването. Смартфоните, таблетите, колоните и дори гейм конзолите като PlayStation 4, се възползват пълноценно от една от най-популярните технологии в световен мащаб.

За 2016 година Bluetooth SIG планира значителен ъпдейт на безжичната технология, който трябва да подобри значително преживяването на потребителите, които често използват връзка между отделни устройства. И по-точно такива, които попадат под знака на Internet of Things (IoT). 

Независимо че промените са насочени най-вече към домашните smart гаджети, индустриалната автоматизация и определящите локации услуги, цялата Bluetooth свързаност ще получи поне четирикратно увеличение на обхвата и 100 процентово увеличение на скоростта, без да е нужна по-голяма мощност.

В кратце, това например означава по-бърз трансфер на данни за медицински нужди. Bluetooth SIG работи също и върху изцяло нова мрежа, която ще прихваща сигналите на индивидуалните устройства. Това потенциално може да се окаже значителен прогрес за домовете на хората, които използват повече от две Bluetooth устройства.

Предвид очакваните подобрения на Bluetooth, такива се очакват и от iBeacon и Google Eddystone.

Водещи

Най-четени